Oxalis

In 2007 was het de bedoeling voor brouwerij Moortgat om éénmalig een triple hop te brouwen. Na een weddenschap waarbij een aantal bierfanaten via Facebook ruim 17.000 handtekeningen verzamelden werd dit experiment nog één keer herhaald in 2010.

In de klassieke Duvel worden 2 hopsoorten gebruikt: de Tsjechische Saaz en de Sloveense Styrian Golding. Voor de triple hop werd in 2010 opnieuw de Amerikaanse Amarillo hop gebruikt.

Vanaf 2012 bracht Duvel-Moortgat jaarlijks een variant van de triple hop uit tot in 2016 na een wedstrijd de Citra weerhouden werd.

Smaken zijn natuurlijk heel persoonlijk, maar de triple hop 2010, die in 75 cl. flessen in een luxe verpakking verkocht werd, blijft mijn favoriet. Ik durf het zelfs een van de beste bieren ter wereld noemen.

Omdat de ‘2010’ niet meer in de handel wordt gebracht zat er voor ons niets anders op dan te proberen een soortgelijk bier zelf te brouwen. Dat is de Oxalis geworden.

Voor de vergistbare elementen werd gekozen voor pilsmout, pale ale mout, tarwevlokken, gemout haver en kristal suiker.

Naast de gekende 3 hopsoorten van de 2010 Duvel Triple Hop hebben wij, om iets meer bitterheid te creëren nog een 4de hop toegevoegd: de Magnum als bitterhop.

Om extra smaak uit de Amarillo hop te halen wordt deze pas toegevoegd in het gistvat. Deze wijze wordt koudhop genoemd.