BOMPA

Om het bier dat de Engelsen brouwden voor de Indische kolonie lang genoeg te kunnen bewaren werd extra hop toegevoegd. Dit werd dan Indian Pale Ale genoemd, kortweg IPA. Thans omwille van de duidelijk overheersende smaak van de aroma hoppen bijzonder populair.

Dankzij familie in Heist-op-den Berg, die een Cascade hopplant in de tuin hebben staan en waarvan ik de volledige oogst mag hebben, heb ik een Belgische variant van de IPA ontwikkeld met als enige hopsoort de Cascade hop. Hij zorgt voor verrassend veel bitterheid en door de hop ook koud toe te voegen geeft hij zijn aroma aan dit recept. De cascade heeft citrusachtige toetsen, hoofdzakelijk pompelmoes.

Extra smaak krijgt dit biertje door toevoeging van klassieke kruiden zoals koriander en sinaasappelschil. Vergistbare ingrediënten zijn uiteraard de Pale Ale mout, een beetje pilsmout en tarwevlokken.

Al onze recepten zijn zuiver, natuurlijk dus zonder toevoeging van chemische stoffen. Niet gefilterd om zoveel mogelijk smaak te behouden zit er altijd wel wat troebeling in. De tarwe wordt toegevoegd om een stabiele schuimkraag te bereiken.

De naam is een afkorting van Belgian Original Master Pale Ale, kortweg BOMPA.